A triatlon sorrendben úszásból, kerékpározásból és futásból álló sport. Feladatunk: a triatlon mozgásanyagának megismertetése, a korosztályos országos bajnokságokban való eredményes szereplés. A nemzetközi szintű, válogatott sportolóink felkészítése a hazai és világversenyekre. Célunk a sportolói bázis bővítésén felül a nemzetközi szinten kimagaslóan teljesítő versenyzőink felkészülési és versenyzési körülményeinek javítása. 

A korábban Pécsi Triatlon Klub néven működő sportegyesület 2015. óta szakosztálya a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-nek. Az azóta eltelt időben a csapatunk jelentős bővülésen ment keresztül, közel 50 sportoló tartozik hozzánk, köztük utánpótlás, amatőr, egyetemista és három kiváló elit versenyző is. 

Bicsák Bence mindössze 22 éves, de már évek óta a magyar triatlon sport legtehetségesebb, legkiemelkedőbb versenyzői között tartják számon.

Bence 2016-ban harmadik lett az U23-as Világbajnokságon, Mexikóban. Ezt a sikert és a formát sikerült átmentenie a 2017-es évre is, tavaly megnyerte a Tiszaújvárosban rendezett Világkupát, majd két héttel később szintén hazai közönség előtt, Velencén U23-as Európa-bajnok lett. Bence 2016-ban és 2017-ben is megnyerte a hazai ranglistákat, őt választották az év U23-as triatlonistájává mindkét esztendőben. Bence tagja a 2020-as tokyoi olimpiára készülő válogatott keretnek.

 

 

 

 

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. Triatlon Szakosztályában sportol a szintén 22 éves Sárszegi Noémi. Noémi 2015-ben harmadik helyen végzett Junior Európa Kupán, 2016-ban 9. lett az U23-as Európa-bajnokságon, 2017-ben 7. helyezett lett felnőtt Európa Kupán, képviselte hazánkat a 2016-os mexikói és a 2017-es rotterdami világbajnokságon is. Noémi a hazai versenyeken elért eredményei alapján 2017-ben az év U23-as magyar duatlonistája lett. Noémi tagja a 2020-as tókioi olimpiára készülő válogatott keretnek.

 

2017-től klubunkat erősíti Karai Botond is, aki Bajáról érkezett hozzánk, 19 éves kora ellenére is komoly nemzetközi tapasztalattal bír. 2016. szeptemberében előbb Zágrábban állhatott a junior Európa Kupa dobogójának harmadik fokára, majd pár nappal később Alanyában, Törökországban végzett második helyen, szintén Európa Kupán. Botond a junior magyar sprint OB-n 2017-ben második helyen végzett.

 

 

Vezetőedzőnk Tóth Szilárd, aki korábbi sikeres közép-hosszútávfutóként komoly sportmúlttal rendelkezik, amelyet immáron nem csak edzőként, aktív versenyzőként is kamatoztat a triatlon és duatlon versenyeken. Szilárdot, munkájának elismeréséül 2017-ben a Magyar Triatlon Szövetség az év edzőjévé választotta.

 

A PSN Zrt. triatlon szakosztálya 2017-ben az egyik legsikeresebb magyar triatlon csapat volt. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a 70, országos bajnokságokon és ranglista versenyeken megszerzett érem, számtalan országos bajnoki cím egyéniben, váltóban és csapatban is. 

Célunk a jövőben is a sikeres utánpótlás-nevelés, a széleskörű amatőr bázis kiépítése és az, hogy elit sportolóink minél rangosabb nemzetközi versenyeken mutassák meg tudásukat, hosszú távon pedig versenyzőink célja az olimpiai kvóta megszerzése.

Mindezek mellett 2017. szeptemberében pályázatot nyújtottunk be a Magyar Triatlon Szövetséghez a 2018. évi versenynaptárban szereplő Utánpótlás Triatlon Magyar Bajnokság megrendezésére. Ezt a pályázatot a Magyar Triatlon Szövetség a 109/2017. (X.04.) Elnökségi határozattal támogatta azzal, hogy az UP Országos Bajnokság mellett a Triatlon Váltócsapat OB, valamint egy ranglistaverseny és egy nyílt triatlon verseny megrendezését is a PSN Zrt-re bízta. 

2018. augusztus 4-5-én Pécsett tehát nagyszabású triatlon-versenyt rendezünk, amelyre több mint 1000 versenyzőt és további 1000 edzőt, nézőt, kísérőt várunk. Az esemény a Triatlon Szövetség kiemelt versenye, amely ezáltal rangos hazai sportrendezvény is lesz. A versenyt Pécs egyik legszebb részén, a Tüskésréti sportparkban rendezzük, ahol az úszás után egy kiváló adottságokkal rendelkező kerékpáros pályát építünk, majd pedig a triatlon záró számát szintén a tó körül levő rekortán futópályán rendezzük. A verseny megrendezése mind a Szakosztály, mind pedig a PSN Zrt. részéről kiemelt 2018-as esemény. 

A triatlon sport Magyarországon az utóbbi években egyre inkább virágkorát éri. 2000 óta olimpiai sportág, mára egyre népszerűbb hazánkban is. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az egyre több triatlonklub, egyre komolyabb versenyek, rengeteg versenyző és az, hogy a Kormány immáron a kiemelt sportok utáni legfontosabb és legtámogatottabb sportok között tartja számon a triatlont. 

Edzéshelyszíneink: Abay Nemes Oszkár Sportuszoda, Várkői Ferenc Diák- és Szabadidősport-központ.

Edzések ideje:

6:00-7:00 – Abay Nemes Oszkár Sportuszoda

16:00-17:30 – Várkői Ferenc Diák- és Szabadidősport-központ

Edzőink: Tóth Szilárd (UP, felnőtt, elit) és Tarnóczi Tamás (UP)

Szakosztályvezető: Dr. Antal Dániel, tao@psnzrt.hu, +36 20 536 3345 

jelentkezés: 10 éves kortól, vízbiztos úszástudással